Hur mycket får man ta betalt för 2a hands uthyrning?
By Olof Kernell • November 12, 2024
Att hyra ut en bostad i andra hand kan ge extra inkomster, men det är viktigt att veta hur mycket man faktiskt får ta betalt. Enligt svensk lag ska hyran vara skälig och stå i proportion till bostadens värde och standard. Här går vi igenom de viktigaste reglerna och vad du bör tänka på när du sätter hyran för din bostad.
Citat:
"Att inkludera faktiska kostnader som el och bredband i hyran är okej, men det är viktigt att hålla sig till de lagar som finns kring detta."
Lagstadgade begränsningar
Enligt svensk lag får andrahandshyran inte vara högre än vad som anses skäligt för bostaden. För hyresrätter innebär detta att hyran inte bör överstiga förstahands hyran, med eventuella tillägg för möblering och andra tjänster. Syftet med reglerna är att skydda hyresgästen från överpriser och säkerställa en rättvis marknad.
Möbleringstillägg
Om du hyr ut din bostad möblerad, har du rätt att lägga på ett möbleringstillägg på hyran. Det här tillägget är tänkt att täcka kostnader för slitage på möblerna, men också för att kompensera dig för att hyresgästen använder dina möbler. Reglerna säger att möbleringstillägget får vara max 15 % av hyran. Det är viktigt att tillägget är rimligt i förhållande till möblernas värde och skick. Har du nya och exklusiva möbler kan du ta ut ett högre tillägg än om möblerna är äldre och mer slitna.
Möbleringstillägget ska täcka alla typer av möbler i bostaden, till exempel soffor, sängar, bord, stolar och garderober. Det kan också inkludera vitvaror som kyl, frys, spis och tvättmaskin.Det är viktigt att du skriver in möbleringstillägget i hyresavtalet, så att det är tydligt för både dig och hyresgästen vad som gäller. Specificera gärna vilka möbler som ingår i uthyrningen och vilket skick de är i.
Inkluderade kostnader
Om du som hyresvärd står för extra kostnader, såsom el, bredband eller parkeringsplats, kan dessa inkluderas i hyran. Det är dock viktigt att dessa tillägg motsvarar de faktiska kostnaderna och inte överstiger dem. Detta säkerställer att hyran förblir skälig och transparent och att bostadsmarknaden har proportionerliga priser.
Bostadsrätt jämfört med hyresrätt
Reglerna för andrahandsuthyrning varierar beroende på om du hyr ut en bostadsrätt eller en hyresrätt. För bostadsrätter kan hyran baseras på bostadens kapitalkostnad och driftkostnader, vilket ofta ger mer utrymme för prissättning. För hyresrätter är reglerna striktare och andrahandshyran bör inte överstiga förstahands hyran.
Konsekvenser av överhyra
Om du tar ut en oskäligt hög hyra kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden för att få hyran sänkt. I vissa fall kan du även bli skyldig att betala tillbaka överhyran, upp till två år tillbaka i tiden. Det är därför viktigt att sätta en hyra som följer lagens riktlinjer för att undvika tvister.
Använd Guestit
Genom att använda vår förmedlingstjänst kan du som hyr ut vara trygg i att uthyrningen sker på ett korrekt och smidigt sätt. Vi sätter priserna med hjälp av avancerade algoritmer som justerar hyran, och följer gällande regler samt tar hänsyn till bostadens värde och standard. Guestit förenklar hela uthyrningsprocessen, från att hitta rätt hyresgäst till att hantera betalningar och säkerställa att allt går rätt till.
Källor:
https://levaochbo.expressen.se/hemma-hos-5/hyra-ut-i-andrahand--allt-du-behover-veta/
https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/hyra-av-bostad-och-lokal/hyra-i-andra-hand/skalig-hyra-vid-uthyrning-av-bostad/
Källor:
https://levaochbo.expressen.se/hemma-hos-5/hyra-ut-i-andrahand--allt-du-behover-veta/
https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/hyra-av-bostad-och-lokal/hyra-i-andra-hand/skalig-hyra-vid-uthyrning-av-bostad/
Är du bostadsägare?
Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.