Del 2: En ljus framtid för delningsekonomin?

By Olof KernellFebruary 12, 2024
Del 2: En ljus framtid för delningsekonomin?
Blocket, tradera och airbnb är några av de kända namnen som kommer till minnet när man tänker på delningsekonomin. Delningsekonomin gör det möjligt för personer att tjäna lite extra pengar samtidigt som man låter flera använda en resurs som förut enbart var sin egen. Det uppstår en relation där flera parter samverkar i positiv symbios.

Delningsekonomin växer och enligt konsultföretaget PwC väntas delningsekonomin omsätta 335 miljarder dollar globalt år 2025. En stor ökning jämfört med 2013:s cirka 15 miljarder dollar. Idag använder sig dryga tio procent av de svenska invånarna av tjänster inom delningsekonomin och det har startats över 90 bolag i landet med fokus på att utnyttja resurser som annars legat oanvända. Tyvärr så passar inte delningsekonomin in i något befintligt regelverk vilket får många att tveka inför att använda delningstjänster. Många aktörer inom delningsekonomin märker tydligt hur missförstånd, otydliga och föråldrade regelverk bidrar till att många anser delningsekonomin vara en “gråzon” som man drar sig från att delta i. För att minska detta problem och generera förändring har fem företag valt att gå samman i en branschorganisation, Shared Economy Sweden, där målet är att agera bollplank till lagstiftare och myndigheter i frågor som rör delningsekonomin. 

På sin hemsida, sharedeconomy.se , nämner organisationen tre konkreta mål med deras union:
- Påskynda utvecklingen av delningsekonomin
- Bidra med schyssta villkor för alla deltagande parter
- Balansera konkurrensen mellan plattformar.

Delningsekonomin växer och med rätt regelverk och skattelagstiftning skulle delningsekonomi kunna bli ett viktigt komplement till den traditionella svenska ekonomin. Ge inte upp drömmarna om att bli näst airbnb-värd eller tradera-säljare, hjälp är på väg!
GuestitBlogsNyheterDel 2: En ljus framtid för delningsekonomin?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum