Skatta dig lycklig!

Det är något fel med en lag som leder till att många människor måste ta ledigt från arbetet en hel dag för att komma underfund med hur de ska fylla i sina deklarationsblanketter

By Olof KernellFebruary 12, 2024
Skatta dig lycklig!
Detta sades av T. Coleman Andrews, en amerikansk revisor och oberoende presidentkandidat vid valet 1956, vars skarpa ogillande av inkomstskatten blev hans signum. Även om alla inte opponerar sig likt honom tror vi att många kan tycka det vara något krångligt att deklarera rätt. Om du går i ”hyra-ut-ditt-hem-tankar” eller kanske redan dragit igång, kan det vara bra att ha koll på hur det funkar med skatt runt uthyrningen. Allt för att undvika otrevliga överraskningar när det vankas deklarationstider. 

Vi börjar med de goda nyheterna - det finns en del avdrag du får göra från ersättningen du får för uthyrningen - så spetsa öronen!
- Schablonavdrag på 40 000 kronor (detta gäller per år och bostad)

- Ett avdrag för den avgift (för dig med bostadsrätt) eller hyra (för dig med hyresrätt) som du själv betalar för den tid som bostaden är uthyrd.

- Hyr du ut en privatbostadsfastighet (t.ex. villa eller fritidshus) har du rätt att göra avdrag med 20 % av hyran.

När du har gjort de avdrag du har rätt till, ska 30 % skatt betalas på det eventuella överskottet, som sedan tas upp som en kapitalinkomst i din inkomstdeklaration.

En annan nyttig regel att känna till är att uthyrningen kan bli momspliktig. Har din bostad varit uthyrd för tillfällig logi till olika hyresgäster under sammanlagt mer än 16 veckor (113 nätter) och den totala omsättningen överstiger 50 000 kronor under ett kalenderår ska du momsregistrera dig. När du på det viset hyr ut din bostad med en viss regelbundenhet anses det vara en ekonomisk verksamhet vilket innebär att du inte längre anses vara privatperson/icke-företagare när det gäller moms. Du har dock rätt till avdrag för moms på vissa inköp som kan kopplas till uthyrningen. Exempel på dessa kan vara städmateriel, sängkläder eller provision från förmedlare. Momsen på uthyrningen ligger precis som för liknande hotellverksamheter på 12 %.

Vi tar ett exempel för att förtydliga;

Agnes har en egen lägenhet som hon bor i men då hon har en pojkvän med eget boende brukar hon övernatta hos honom med jämna mellanrum. Hennes situation gör det möjligt för henne att flytta ut tillfälligt när andra vill hyra hennes lägenhet. Lägenheten annonseras ut för 1500 kronor per natt via förmedlingsplattform. Under året som gått har Agnes hyrt ut lägenheten i totalt 60 nätter vilket hon har tjänat 90 000 kronor på. 

Frågan är då, vilken beskattning blir aktuell för Agnes?


Eftersom bostaden har varit uthyrd i mindre än 16 veckor sammanlagt så behöver Agnes inte redovisa moms. Det Agnes måste tänka på är att redovisa överskottet av uthyrningen. Hon tjänade 90 000 kronor totalt på att hyra ut sin lägenhet, från detta belopp får hon göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor samt ett avdrag för den avgift eller hyra som hon själv betalar för lägenheten, under de dagar som lägenheten varit uthyrd. Har Agnes en hyra på 6 500 kronor kan hon slå ut det på 30 dagar och beräkna att avgiften för lägenheten per dag uppgår till 250 kronor.

Summa uthyrning: 90 000 kronor

Schablonavdrag: -40 000 kronor

Avgift: (250 x 60 dagar): -15 000 kronor

Överskott: 35 000 kronor

Detta belopp (överskottet) ska Agnes som sagt redovisa i sin inkomstdeklaration och skatta 30 % på, vilket blir 10 500 kronor. Således, efter att Agnes har skattat enligt lagens alla regler har hon 79 500 kronor kvar på fickan att göra vad hon vill med.

Vi hoppas att detta skapade lite mer klarhet i det ack så dunkla skattevirrvarret och därmed att ni kan fortsätta att hyra ut era hem utan att samtidigt behöva ta ledigt från jobbet för att komma underfund med hur ni ska fylla i era deklarationsblanketter! 
GuestitBlogsNyheterSkatta dig lycklig!

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum