Vad gäller vid uthyrning av radhus?

By Olof KernellNovember 12, 2024
Vad gäller vid uthyrning av radhus?
Uthyrning av radhus innebär att man måste ha koll på ett antal  lagar och bestämmelser för att uthyrningen ska gå rätt till. Det är viktigt att förstå vilka regler som gäller, vilka tillstånd som kan krävas, hur hyressättningen bör ske, samt hur avtal och uppsägningstider ska hanteras. Dessutom är det viktigt att vara medveten om hyresgästens besittningsskydd och hur detta påverkar uthyrningen. Genom att ha koll på dessa aspekter kan du som hyresvärd se till att hela processen går rätt till.

Citat:

"En detaljerad inventarielista vid möblerad uthyrning minskar risken för missförstånd och tvister."

Regler för uthyrning av radhus

När du hyr ut ditt radhus är det viktigt att känna till de lagar och regler som gäller. För uthyrning av egen bostad, såsom ett radhus, tillämpas ofta privatuthyrningslagen. Denna lag ger hyresvärden större frihet vid hyressättning och innebär att hyresgästen inte har besittningsskydd, vilket betyder att hyresgästen inte har rätt att bo kvar efter hyresperiodens slut. 

Det är dock viktigt att notera att om du hyr ut mer än en bostad, eller om uthyrningen sker i näringsverksamhet, kan andra regler gälla. 

Tillståndskrav för uthyrning

Om du äger ditt radhus behöver du vanligtvis inget tillstånd för att hyra ut det. Detta speciellt om radhuset är en äganderätt eller tomträtt. Däremot om ditt radhus tillhör en bostadsrättsförening, krävs styrelsens godkännande för andrahandsuthyrning. Det är därför viktigt att kolla upp vilken upplåtelseform ditt radhus har innan du hyr ut det.

Hur mycket får man hyra ut radhus för?

När du hyr ut ditt radhus är det viktigt att sätta en rimlig hyra. Enligt lagen får hyran inte vara högre än summan av dina kapitalkostnader och driftkostnader. Kapitalkostnaden är en tänkt ränta på bostadens marknadsvärde, ofta runt 4 procent. Driftkostnader är utgifter för el, vatten, uppvärmning och liknande. Om radhuset hyrs ut möblerat kan du lägga på upp till 15 procent på hyran för möbelslitage.

Längden på uppsägningstid

När du hyr ut ditt radhus är det viktigt att ha ett skriftligt hyresavtal som tydligt anger villkoren för uthyrningen. Enligt privatuthyrningslagen gäller följande uppsägningstider:
  • Hyresvärden: Tre månaders uppsägningstid.
  • Hyresgästen: En månads uppsägningstid.

Det innebär att om du som hyresvärd vill säga upp avtalet, måste du meddela hyresgästen minst tre månader i förväg. Om hyresgästen vill säga upp avtalet, räcker det med en månads varsel. Tydliga avtal och kännedom om uppsägningstider gör att uthyrningen går rätt och smidigt till.

Läs även: Vad gäller vid uthyrning av radhus?

Besittningsskydd för hyresgäster i radhus

När du hyr ut ditt radhus enligt privatuthyrningslagen har hyresgästen inget besittningsskydd. Det innebär att hyresgästen inte har rätt att bo kvar efter att hyresavtalet löpt ut eller sagts upp, såvida ni inte har avtalat om något annat. Detta ger dig som hyresvärd större flexibilitet att avsluta hyresförhållandet vid behov. 

Gör en lista på allt som finns i radhuset

Om du planerar att hyra ut ditt radhus möblerat är det viktigt att göra en detaljerad inventarielista. Denna lista bör innehålla alla möbler och inventarier som lämnas kvar i bostaden, tillsammans med en beskrivning av deras skick. Genom att både du och hyresgästen signerar inventarielistan minskar risken för framtida tvister om skador eller förluster. Det är också en bra idé att ta fotografier av inventarierna som komplement till listan.

Källor:
Skatteverket
Aftonbladet

GuestitBlogsArtiklarVad gäller vid uthyrning av radhus?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.