Vad är ett hyresavtal?

By FilippaApril 16, 2024
Vad är ett hyresavtal?

Med ett hyresavtal kan du bevisa att du äger eller hyr en bostad, men hyresavtalet är minst lika viktigt för hyresvärden. Avtalet fungerar som en skriftlig överenskommelse i samband med att du vill hyra en bostad eller en kommersiell fastighet. 

Det finns flera olika typer av avtalsformer, där både avtalslängd, allmänna villkor och bostadsformer kan variera kraftigt. Hyresavtal finns för både hyresrätter som hyrs i första hand, i andra hand, för korttidsuthyrning eller för bostadsrätter och villor som hyrs ut i andra hand. Det finns även avtal som är specifikt framtagna för dig som hyr en lokal - både tillfälligt och under längre perioder. 

Därför är hyresavtal viktigt

Ett hyresavtal bör alltid utformas skriftligt, oavsett vad det är för form av bostad eller lokal du ska hyra. Som tidigare nämnt fungerar kontraktet som en trygghet för både hyresgäster och hyresvärd. Villkoren bör alltid vara specificerade på avtalet för att båda parter ska ha en tydlig översikt över vad som är överenskommet.

Är ett muntligt hyresavtal giltigt?

Ett muntligt hyresavtal är lika giltigt som ett skriftligt. Däremot kan det vara mycket svårt för dig som hyresgäst eller hyresvärd att bevisa vad ni kommit överens om. Att kunna bevisa överenskommelser är extra viktigt i samband med en eventuell tvist. 

Som hyresgäst har du rätt att kräva ett skriftligt kontrakt av din hyresvärd. Om hyresvärden nekar ett sådant är sannolikheten stor att uthyraren är oprofessionell och oseriös med sin uthyrning. 
GuestitBlogsArtiklarVad är ett hyresavtal?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum