Hur många får bo i en hyresrätt?

By FilippaApril 16, 2024
Hur många får bo i en hyresrätt?

Det finns ingen lag som reglerar hur många personer som får bo tillsammans i en hyresrätt. Därför är det fullt möjligt att bo fem personer i en mindre enrummare. Din hyresvärd kan dock tycka annat och kan själv bestämma i avtalsvillkoren hur många som får vara bosatta i lägenheten. 

Att bo trångt har både sina för- och nackdelar. Vissa är bekväma med att bo väldigt nära varandra och trivs med en lägre hyra. Andra behöver mer utrymme och vill ha ett eget rum med dörr som de kan stänga bakom sig. Att trångboddheten har ökat under de senaste åren är inget nytt och beror främst på bostadsbristen och högre inkomstkrav hos fastighetsägare. 

Vilka regler som gäller för just din hyresvärd och lägenhet ska stå angivet i hyreskontraktet. Om något sådant inte nämns finns det inga regler eller lagar du behöver anpassa dig efter. 

Vad säger hyresvärden?

Trots att det inte finns någon lag som bestämmer hur många som får bo i en lägenhet kan hyresvärden ändå upprätta regler. Reglerna kan variera kraftigt beroende på område, stad och vilken hyresvärd du har. 

Det vanligaste är att maximalt tre personer får bo i en enrummare. För större bostäder kan två personer per rum vara godkända. För det sistnämnda är köket inte räknat som ett rum och ska därför uteslutas ur uträkningen. 

I behov av större bostad

Är du i behov av en större bostad? Då är du långt ifrån ensam. Idag är det många som upplever att de bor alldeles för trångt och inte har det fysiska och mentala utrymme de behöver i sitt hem. 

Med Guestit korttidsuthyrning är det möjligt för dig att hitta bostäder som passar dina behov och som har så många rum som du själv önskar. Här hittar du både mindre enrummare såväl som studios och lägenheter med fyra rum och kök. Observera att Guestit erbjuder tillfälliga bostäder och inte lämpar sig för dig som vill ha ett förstahandskontrakt. 
GuestitBlogsArtiklarHur många får bo i en hyresrätt?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum