Hur mycket får hyresvärden höja hyran?

By FilippaApril 16, 2024
Hur mycket får hyresvärden höja hyran?

Upplever du att hyresvärden höjer hyran varje år, utan att något nytt underhåll eller renoveringar har genomförts? Då är du långt ifrån ensam. Majoriteten av alla hyresgäster upplever en årlig hyreshöjning av sin fastighetsskötare. Frågan är hur mycket hyresvärden får höja hyran och om det finns något tak för hur hög en hyra kan bli. 

Hyresvärdar är medvetna om att hyreshöjning inte mottas glatt av hyresgästerna. Därför är de också noga med att förhandla hyreshöjningen med hyresgästföreningen. I vissa fall har hyresvärdar struntat i denna förhandling och höjt hyran oskäligt mycket. 

Som hyresgäst kan du då välja att fortsätta betala den tidigare hyran tills en förhandling med hyresgästföreningen eller hyresnämnden har genomförts. Det är dock viktigt att du kontaktar hyresvärden och informerar om detta. Be om en motivering till varför de valt den nya avgiften och på vilka grunder. 

Därför höjs hyran

Det finns flera orsaker till varför en hyresvärd kan höja hyran. Det kan till exempel handla om att omfattande renoveringsarbeten har genomförts för att förbättra lägenhetens standard. Även annat underhåll som stambyten kan innebära en hyreshöjning, såväl som höja avgifter för värme, el och avfallshantering. 

Din hyra påverkas således av inflationen i landet, precis som det mesta inom svensk ekonomi. När priset på varor och tjänster stiger, behöver även din hyra höjas. 

Hitta en bostad med skälig hyra

Letar du efter en tillfällig bostad att hyra med skälig avgift, kan vår korttidsuthyrning vara lösningen för dig. Med Guestit kan du söka efter bekväma, moderna och trevliga bostäder i trygga områden runt om i Stockholm, Göteborg och Åre.

Kontakta oss gärna för att veta mer om våra smidiga lösningar eller använd vår onlinetjänst för att boka direkt!


GuestitBlogsArtiklarHur mycket får hyresvärden höja hyran?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum