Hur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätter?

By FilippaApril 16, 2024
Hur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätter?

Att hyra ut en bostadsrätt skiljer sig en del från att hyra ut en hyresrätt, åtminstone när det kommer till vad som anses vara skälig och korrekt hyra. Hyr du ut en hyresrätt som är omöblerad får du inte ta högre hyra än det som du själv betalar varje månad, förutsatt att bostaden inte är möblerad. Vid en möblerad hyresrätt har du rätt att göra ett påslag på max 15 % på hyran (källa).

Vad gäller då när det är en bostadsrätt du vill hyra ut? För bostadsrätter är reglerna en aning knepigare, eftersom du måste räkna in fler kostnader än enbart hyran för bostaden. Här kommer du att behöva räkna in hyran som ska till bostadsrättsföreningen, såväl som driftkostnader (vatten, el och bredband) såväl som kapitalkostnader (källa).

De allra flesta har koll på hur driftkostnaderna och hyran ser ut, men kapitalkostnaderna kan vara svårare att räkna ut. Det finns tydliga och bra schabloner som du kan använda dig av för att räkna ut kostnaderna på ett korrekt sätt. 

Hyr ut med skälig hyra

När du hyr ut din bostadsrätt med Guestit använder vi oss moderna lösningar för att sätta ett korrekt pris på din bostad. Vi använder högteknologiska och avancerade program som räknar ut grundpriset. Därefter tittar vi på område och objekt och sätter sedan ett skräddarsytt pris. 

Det finns ingen lag som säger hur mycket du får hyra ut din bostadsrätt för, men hyran ska anses vara skälig. En för hög hyra kan leda till att hyresnämnden sänker priset eller att du får problem att hitta hyresgäster. Ofta brukar man säga att en skälig avkastningsränta är ett par procent över den referensränta som Riksbanken sätter. 


GuestitBlogsArtiklarHur mycket får man tjäna på att hyra ut bostadsrätter?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum