Hur säger man upp en hyresgäst?

By FilippaApril 16, 2024
Hur säger man upp en hyresgäst?

Det finns flera tillfällen då du som hyresvärd kan behöva vräka din hyresgäst och säga upp hyresavtalet. Det kan till exempel handla om att din hyresgäst inte sköter sig, inte följer avtalet eller struntar i att betala hyran. En hyresgäst som är en belastning påverkar inte bara dig som hyresvärd, utan kommer även påverka andra hyresgäster och grannar. 

Att säga upp en hyresgäst kan kännas både svårt och jobbigt, därför kan det vara skönt att veta när hyresgästen har besittningsskydd och när du, enligt lag, får avsluta hyreskontraktet. Du är fri att avsluta kontraktet om hyresgästen:

  • Inte betalar hyran i tid. Hyran ska betalas senast en vecka efter förfallodatum. 
  • Hyr ut lägenheten till en annan person utan tillåtelse. 
  • Om bostaden vanvårdas eller används för kriminella ändamål. 
  • Om du (hyresvärd) blir nekad tillträde till lägenheten utan skälig anledning.

Så avslutar du ett hyreskontrakt

Som hyresvärd är det din uppgift att se till att hyresavtalet bryts på ett lagligt och korrekt sätt. Det innebär till exempel att avtalet alltid ska sägas upp skriftligen. Du måste också, enligt lag, ge hyresgästen minst tre månader på sig att hitta en ny bostad innan denne måste lämna bostaden.

Vid uthyrning i andrahand gäller oftast andra regler, eftersom hyresgästen saknar besittningsskydd. Detta gäller även för de hyresgäster som bokar sina boenden med Guestits korttidsuthyrning. 

Det är viktigt att du genomför processen enligt lag för att den ska vara giltig och för det krävs en delgivning av uppsägningen. Det innebär att du måste vara säker på att hyresgästen har mottagit uppsägningen. Här kan du använda dig av rekommenderat brev, där mottagaren behöver kvittera ut brevet hos ett ombud efter att ha legitimerat sig. 


GuestitBlogsArtiklarHur säger man upp en hyresgäst?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum