Hur skriver man ett hyresavtal?

By FilippaApril 16, 2024
Hur skriver man ett hyresavtal?

Idag finns det många kostnadsfria mallar du kan använda dig av som underlättar när du ska skriva ett hyresavtal. Vissa föredrar dock att skriva avtalet själva från grunden. Det är fullt lagligt, men det är viktigt att du inte missar viktig information som avtalet ska innehålla. 

Egentligen finns det inga formkrav som säger att ett hyresavtal måste se ut på ett visst sätt. Genom att få med all viktig information minskar du dock risken för missförstånd mellan dig och hyresgästen. 

Avtalet bör vara utformat på ett sätt så att båda parter får en tydlig översikt över vad som gäller, till exempel vilket datum som hyran ska betalas och vilka allmänna villkor du som hyresvärd har. 

Tre vägar till hyresavtal

Det finns tre olika sätt som du kan gå tillväga för att skriva ett hyresavtal för förstahandsuthyrning, uthyrning i andrahand eller korttidsuthyrning. Avtalen kan se olika ut beroende på vad det är för uthyrning du erbjuder. 

  • Du skriver avtalet själv
  • Du använder kostnadsfria mallar från internet
  • Du tar hjälp av en jurist

Det förstnämnda är fördelaktigt för dig som har skrivit avtal tidigare och som inte vill lägga pengar på jurister för hjälp med avtalen. 

Hur ska avtalet se ut?

För att du ska skapa ett professionellt och komplett hyresavtal bör du se till att ha med några viktiga punkter. Det innefattar bland annat namn, adress och kontaktuppgifter till din hyresgäst, vilken bostad avtalet avser, period för uthyrning, månadshyra och vad som ingår, när hyran ska betalas (datum), samt vilken uppsägningstid som gäller. 

GuestitBlogsArtiklarHur skriver man ett hyresavtal?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum