Vad är hyresvärd?

By FilippaApril 16, 2024
Vad är hyresvärd?

Hyr du din bostad i första- eller andrahand? Då har du också en hyresvärd som du betalar hyran till. Detsamma gäller för dig som hyr en lokal eller använder korttidsuthyrning när du är på semester på annan ort. En hyresvärd är således den privatperson eller företag som hyr ut en bostad eller lokal till någon annan. 

Vem som är just din hyresvärd beror främst på vad det är för boendeform som du har och hur kontraktet är utformat. Om du hyr din bostad med ett förstahandskontrakt är det fastighetsägaren som är din hyresvärd. Är det däremot så att du hyr bostaden i andra hand är det istället förstahandshyresgästen som anses vara din hyresvärd. 

Hyresvärdens skyldigheter

Din hyresvärd har inte bara rättigheter, utan även skyldigheter gentemot dig som hyresgäst. Det är till exempel hyresvärdens uppgift att underhålla bostaden med jämna mellanrum. Jämna mellanrum är ett begrepp som kan tolkas mycket olika, men det vanligaste är att någon form av underhåll sker var 12-15 år. Det kan bland annat innefatta målning och tapetsering, byte av vitvaror och uppfräschning av golv. 

Hyresvärden behöver även säkerställa att bostaden är i gott och brukbart skick. Om något går sönder behöver du som hyresgäst anmäla detta direkt. Hyresvärden har i uppgift att se till att vatten och avlopp fungerar som det ska, att bostaden har fungerande vitvaror och att värme och el finns tillgängligt.

Hyr du bostaden i andra hand eller med Guestit korttidsuthyrning är det istället förstahandshyresgästen eller vår kundsupport du ska vända dig till. 
GuestitBlogsArtiklarVad är hyresvärd?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum