Vad får man inte göra i sin hyresrätt?

By FilippaApril 16, 2024
Vad får man inte göra i sin hyresrätt?

Att bo i en hyresrätt innebär att du hyr bostaden av en fastighetsskötare. Många föredrar att hyra istället för att köpa, just på grund av de många bekvämligheter det medför. Om något går sönder i bostaden kan du i de flesta fall kontakta fastighetsskötaren och få detta åtgärdat direkt, något som inte är möjligt om du har en bostadsrätt. Däremot har du betydligt mindre frihet när det kommer till renovering, rivning och andra byggprojekt. 

Ett vanligt missförstånd är att hyresgäster inte får renovera i sin lägenhet överhuvudtaget, men så är inte fallet. Du kan på fler än ett sätt sätta personlig prägel på ditt hem. Det är till exempel godkänt att måla eller tapetsera om i bostaden, måla snickerier eller sätta upp tavlor och speglar. Du får också byta toalettlock, byta ut hatthylla, ta ner dörrar eller olja dörrarna. Observera att det är viktigt att alla förändringar du genomför är fackmannamässigt utförda. Om arbetet är dåligt utfört kan du bli tvungen att återställa det vid en eventuell flytt. 

Renovering i hyresrätt - detta ska du undvika

En hyresrätt är trots allt en hyrd bostad. Du har skyldighet att vårda och ta hand om lägenheten, men några större renoveringar kommer du inte kunna genomföra. Som hyresgäst är det inte tillåtet att borra eller göra hål i kakel i badrum eller kök. Du får heller inte byta ut kakel på egen hand, ändra på fast inredning eller ändra planlösningen. Att riva eller sätta upp nya väggar är således förbjudet. Vill du dela av ett rum måste väggen vara möjlig att montera ner, utan att den har orsakat skada på bostaden. 

Vad händer vid otillåten renovering?

Om du genomför renoveringsarbeten i hyresrätten utan godkännande från din hyresvärd (målning och tapetsering kräver inget tillstånd) kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar eller lämnar tillbaka lägenheten. Har du genomfört mycket stora ändringar, till exempel ändrat planlösningen, kan du bli både skadeståndsskyldig och uppsagd från bostaden 

Att bo i en fräsch och modern bostad är något som många drömmer om, men som hyresgäst kan det vara svårt att få drömmen igenom. Vi på Guestit erbjuder korttidsuthyrning av moderna, eleganta och bekväma lägenheter och hus. Du väljer själv om du vill hyra bostaden under några fåtal dagar eller om du föredrar att hyra under en längre period. Dock får du inte genomföra några som helst förändringar när du korttidshyr en lägenhet från oss.


GuestitBlogsArtiklarVad får man inte göra i sin hyresrätt?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum