Vad gör jag om min hyresgäst inte har skött sig?

By FilippaApril 16, 2024
Vad gör jag om min hyresgäst inte har skött sig?

Det finns flera tillfällen där du som hyresvärd kan känna att din hyresgäst inte har skött sig och inte följer de avtalsvillkor ni har kommit överens om. Det kan till exempel handla om att du inte får hyran inom utsatt tid, att saker i din bostad har gått sönder eller att hyresgästen stör andra i fastigheten. 

Reglerna för hur du ska gå tillväga om du har en hyresgäst som inte sköter sig beror på om du hyr ut bostaden med förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt. Hyr du ut bostaden med förstahandskontrakt, har hyresgästen besittningsskydd. 

Det innebär att du som hyresvärd behöver ha en mycket skälig orsak till uppsägningen. Hyr du däremot ut din bostad i andra hand behöver du inte ha någon som helst anledning till att avbryta kontraktet. I båda fallen är uppsägningstiden dock viktig att ta hänsyn till. 

Prata med hyresgästen - ett första steg

Innan du gör något drastiskt och river kontraktet med din hyresgäst kan det vara en god idé att föra ett samtal med hyresgästen. Många slarvar sig igenom de allmänna ordningsreglerna och är sedan omedvetna om att de stör grannar eller bryter avtalet. Oftast räcker det med ett samtal eller ett skriftligt brev för att få hyresgästen att ändra beteende. 

Avbryta hyreskontrakt

I vissa fall fungerar det inte att prata med hyresgästen. Du skickar påminnelser om utebliven hyra, men får ändå ingen betalning. De högljudda festerna fortsätter att äga rum och grannarna har börjat klaga. I detta fall kan det vara läge att bryta kontraktet med hyresgästen för att säkerställa trygghet och bekvämlighet för dina andra hyresgäster eller grannar i fastigheten. En uppsägning eller vräkning måste alltid ske skriftligen och med en delgivning som underlag. 

Hyr trygga bostäder med Guestits korttidsuthyrning

Letar du efter en tillfällig bostad är korttidsuthyrning med Guestit en bra lösning. Vi erbjuder trygga och bekväma bostäder som lämpar sig lika bra för affärsresan som för semestern, såväl som för den som behöver tillfälligt boende. Kontakta vår kundtjänst eller sök runt i utbudet av fräscha och stilfulla bostäder i olika storlekar. 
GuestitBlogsArtiklarVad gör jag om min hyresgäst inte har skött sig?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum