Vad gör man om hyresgästen inte betalar hyran?

By FilippaApril 16, 2024
Vad gör man om hyresgästen inte betalar hyran?

Har du en hyresgäst som alltid betalar in hyran sent eller som uteblivit med hyran trots påminnelserna? Som hyresvärd behöver du vara noga med att alla hyresgäster betalar i tid och enligt de regler som står angivna på det kontrakt ni upprättat. Det är dock lättare sagt än gjort. En hyresgäst som inte betalar i tid kan upplevas besvärlig och påverka din ekonomi. 

Alla hyror och räkningar ska betalas i tid - så även hyran för bostaden! Som hyresvärd har du rätt att säga upp en hyresgäst redan en vecka efter förfallodatum för en hyresavi, om det skulle vara så att hyresgästen inte betalat. Många hyresvärdar väljer dock att låta det gå en period med påminnelser och inkasso innan man tar ett större beslut att säga upp eller vräka hyresgästen. 

I avtalet ska betalningsvillkor alltid specificeras, oavsett om det handlar om förstahandskontrakt, korttidsuthyrning eller andrahandskontrakt. På så sätt blir det tydligare för dig och hyresgästen vad som gäller. 

Så går du vidare

Som hyresvärd är det upp till dig att avgöra hur du vill gå vidare med den hyresgäst som inte betalar sina/sin hyra. Du kan antingen välja att skicka ut påminnelser till kunden eller försöka nå denna över telefon. Har skulderna blivit stora och många kan inkasso även vara till stor hjälp. 

Om inget av ovanstående fungerar kan du behöva överväga att säga upp och bryta kontraktet med hyresgästen. Kom ihåg att en uppsägning alltid måste ske skriftligt och att en delgivning måste genomföras. Det innebär att du måste vara säker på att uppsägningen har nått hyresgästen. Om hyresgästen, efter att ha mottagit delgivningen, betalar hyran inom tre veckor har denne rätt att bo kvar. Skulle det däremot vara så att betalningen fortsätter att utebli bör du ta nästa steg och kontakta Kronofogden för hjälp med verkställighet. 


GuestitBlogsArtiklarVad gör man om hyresgästen inte betalar hyran?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum