Vad har man rätt till som hyresgäst i villa?

By FilippaApril 16, 2024
Vad har man rätt till som hyresgäst i villa?

Funderar du på att hyra ut din villa eller är du på jakt efter ett hus som du kan hyra? Att hyra ett hus kan vara en fantastisk möjlighet för dig som vill testa på villalivet, men det fungerar även utmärkt för dig som letar efter ett hus för korttidsuthyrning, till exempel under din semester eller när du är på besök i ett annat land eller stad. 

Hyr du en villa av en privatperson har du vanligtvis sämre hyresvillkor än om du hyr en lägenhet. Först och främst är det viktigt att komma ihåg att du inte har något besittningsskydd. Personen du hyr huset från kan således när som helst bestämma sig för att avsluta uthyrningen och du har endast uppsägningstiden att luta dig mot. 

Att bli skyldig att betala för reparationer och annat underhåll är också vanligt förekommande. Därför är det mycket viktigt att hyresavtalet är noga specificerat gällande vilka skyldigheter och rättigheter du har. 

Skälig hyra och underhåll

När du hyr ett hus har du rätt till en bostad som är fungerande och trygg för dig att använda. Det innebär att det ska finnas fungerande vitvaror, till exempel kyl, frys och spis. Bostaden ska dessutom vara i gott skick och du kan tillåtas genomföra mindre renoveringar efter överenskommelse med hyresvärden. 

Om du hyr huset med korttidsuthyrning får du vanligtvis inte genomföra några som helst förändringar på bostaden, utan ska lämna den i samma skick som du mottog den. 

Som hyresgäst i villa har du också rätt till en skälig hyra. Eftersom uthyrning av villa i andrahand går under privatuthyrningslagen gäller andra regler. Hyresvärden (den person som äger huset) får själv bestämma hur hyran ska se ut. Däremot kan hyresnämnden be hyresvärden att sänka hyran om den är alldeles för hög. Ett påslag på 15 % är dock rimligt om bostaden är möblerad. 

Villa för korttidsuthyrning

Letar du efter en villa för en kortare uthyrningsperiod kan vi erbjuda smarta och trygga lösningar i städer som Stockholm, Göteborg och Åre. Med Guestit korttidsuthyrning kan du hyra hus i några enstaka dagar och upp till flera månader. Vi sköter allt det praktiska åt dig och kvalitetssäkrar alla bostäder för din trygghet och bekvämlighet. 


GuestitBlogsArtiklarVad har man rätt till som hyresgäst i villa?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum