Vad krävs för att få hyra en bostad?

By FilippaApril 16, 2024
Vad krävs för att få hyra en bostad?

Funderar du på att hyra en bostad? Idag finns det många olika sätt som du kan hyra bostad på. Du kan till exempel använda dig av vår korttidsuthyrning där du kan hyra vackra, moderna och bekväma bostäder i några av Sveriges största städer. Du kan också hyra en bostad direkt från en fastighetsägare, hyra i andra hand eller hyra in dig som inneboende. 

Vad som krävs för att få hyra en bostad beror mycket på vilken typ av hyresform du vill och kan använda dig av. Med oss på Guestit kan du hyra bostäder för kortare och längre perioder, till exempel när du är på semester och vill slippa traditionella hotell.

Det enda vi kräver är att du följer husreglerna, bokningsvillkoren, genomför din betalning med kreditkort och kan identifiera dig med pass eller ID. Vill du däremot hyra en bostad i andra hand eller hyra från en fastighetsägare gäller andra regler. 

Hyra från fastighetsvärd

Vill du hyra en bostad direkt från en fastighetsvärd är det ett förstahandskontrakt som gäller. Det innebär att du har besittningsrätt i lägenheten och att du är förste hyresgäst. Reglerna för att hyra från ett bostadsbolag varierar kraftigt beroende på vilken hyresvärd du använder dig av.

Det vanligaste är att du ska vara minst 18 år gammal, kunna uppvisa en fast inkomst som uppfyller inkomstkraven och ha goda recensioner från tidigare hyresvärdar (om sådana finns). I Sverige finns både privata hyresvärdar såväl som hyresvärdar inom allmännyttan, till exempel Familjebostäder, Bostadsbolaget i Göteborg och Stockholmshem. 

Hyra bostad i andra hand

Att hyra i andra hand skiljer sig mycket från att hyra direkt från en fastighetsvärd. Hyr du i andra hand är det förstahandskontraktägaren som blir din hyresvärd. Vilka regler och krav denne har är upp till personen att själv bestämma. Även här kan det krävas att du har en fast inkomst, att du är rök- och djurfri eller att du ska sköta visst underhåll av bostaden själv. Vissa bostäder hyrs ut möblerade, medan andra är tomma. Det är viktigt att komma överens innan om vad som gäller. 


GuestitBlogsArtiklarVad krävs för att få hyra en bostad?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum