Vem äger en fastighet?

By FilippaApril 16, 2024
Vem äger en fastighet?

Det finns flera tillfällen då du kan behöva ta reda på vem som äger en fastighet. Det kan till exempel handla om att du vill hyra en bostad i andrahand och säkerställa att uthyraren är den riktiga ägaren. Det kan också vara så att du är intresserad av att köpa mark eller fastighet och vill komma i kontakt med den som äger tomten. 

Idag finns det flera sätt som du kan ta reda på vem som äger en viss fastighet. Det enklaste och allra vanligaste alternativet är att använda Lantmäteriets webbplats. Med deras e-tjänst “Vem äger fastigheten?” kan du ta del av ett fastighetsregister för att snabbt hitta den information du behöver. 

Observera att du behöver ha tillgång till fastighetsbeteckningen för att kunna göra en sökning, vilket består av ett kommunnamn, ett traktnamn, ett blocknummer och ett enhetsnummer. 

Vad krävs för att söka på en fastighet?

För att du ska kunna inhämta information om en viss fastighet, till exempel vem som äger den, behöver du först se till att ha tillgång till ett BankID. Enligt lagen om fastighetsregister måste du först och främst intyga att de personuppgifter du får tillgång till ska användas på ett korrekt och giltigt sätt. 

Din inloggning med BankID ser även till att begränsa antalet sökningar till maximalt fem stycken under loppet av 24 timmar. Detta säkerställer att tjänster uppfyller dataskyddsförordningen (GDPR).

Ska du hyra en bostad i andra hand och är osäker på om uthyraren verkligen är ägare till fastigheten? Då kan du använda just den här tjänsten för att snabbt och enkelt få en klar bild av hur seriös uthyraren är. Vill du slippa extra krångel kan du gå via oss på Guestit istället.

Vi erbjuder bostäder för korttidsuthyrning till privatpersoner och företag i Stockholm, Göteborg och Åre. 


GuestitBlogsArtiklarVem äger en fastighet?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum