Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som hyresgäst?

By FilippaApril 16, 2024
Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som hyresgäst?

Som hyresgäst i en bostad har du både skyldigheter och rättigheter som gör ditt boende till en tryggare plats. Exakt vilka skyldigheter och rättigheter som gäller beror bland annat på om det är en bostadsrätt, en hyresrätt eller om du hyr i andrahand. Det finns även regler och villkor för dig som hyr med korttidsuthyrning, till exempel om du är på besök i en annan stad. 

De allra flesta är medvetna om att den främsta skyldighet man som hyresgäst har är att betala hyran. Den skyldigheten står fast oavsett vilken boendeform det är du har. Du behöver också vara aktsam och ta god hand om lägenheten. 

Skulle skador uppstå är det viktigt att du anmäler detta till din hyresvärd direkt. Finns det ordningsregler som gäller för de boende i fastigheten ska dessa följas. Det kan handla om att inte spela hög musik efter en viss tid på kvällen eller att städa efter sig i den allmänna tvättstugan. 

Rättigheter för dig som hyresgäst

Som hyresgäst har du också rättigheter för att du ska kunna känna dig trygg i din bostad. Skulle det uppstå fel i bostaden som gör att du inte kan använda den till fullo är din hyresvärd skyldig att åtgärda problemet. 

Skulle det uppstå mycket omfattande skador som kan vara hälsofarliga, till exempel mögel, har du rätt att häva avtalet utan uppsägningstid. Det förutsätter dock att hyresvärden inte åtgärdar problemet omgående. 

Rättigheter och skyldigheter för dig som hyr i andrahand

Hyr du din bostad i andrahand eller med vår korttidsuthyrning har du även här skyldigheter och rättigheter. Du behöver se till att du betalar det fullständiga beloppet för de nätter som du bokar via vår webbplats och att du följer de allmänna husreglerna. 

En av de största skillnader mellan att hyra med förstahandskontrakt och att hyra i andrahand är att du, vid det sistnämnda, inte har någon besittningsskydd. Det innebär att hyresavtalet kan avbrytas utan giltiga skäl. 


GuestitBlogsArtiklarVilka rättigheter och skyldigheter har jag som hyresgäst?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum