Vilka regler gäller för att hyra bostad som inneboende?

By FilippaApril 16, 2024
Vilka regler gäller för att hyra bostad som inneboende?

Att hyra en bostad som inneboende innebär att du delar bostad med den som äger eller hyr huset eller lägenheten. Det kan till exempel vara så att du hyr ett rum, flera rum eller en våning, där det sistnämnda är vanligast i hus. Att bo som inneboende har blivit ett allt mer populärt alternativ i takt med att bostadspriserna för både bostadsrätter och hyresrätter har ökat. 

Innan du tar steget att hyra in dig som inneboende finns det några saker som är viktiga att ha koll på. Hyr du in dig i en bostadsrätt är det lagen om uthyrning av egen bostad som gäller. Är det däremot en hyresrätt du hyr in dig i är det istället hyreslagen du ska gå efter. 

Hitta rum att hyra

Idag finns det flertalet plattformar och hemsidor du kan använda dig av för att hitta lediga rum att hyra. Det är viktigt att du kontrollerar att uthyraren är seriös och att ni tydligt specificerar vad som gäller för inneboende. Föredrar du att bo i egen bostad kan vi rekommendera vår korttidsuthyrning på Guestit, som gör det möjligt för dig att hyra bostad under kortare eller längre perioder i städer som bland annat Stockholm och Göteborg. 

Regler om avtal

Även som inneboende bör det finnas ett tydligt och skriftligt avtal mellan dig och uthyraren. På så sätt har du något att gå tillbaka till om ni skulle hamna i en tvist och se vad ni kommit överens om i frågan. Här kan vi med fördel rekommendera gratis mallar som är specifikt framtagna för den som vill hyra ut eller hyra in sig som inneboende. 

Regler för inneboende

Hyr du ett rum i någon annans bostad finns det även här regler att följa. Det är viktigt att ni har en tydlig överenskommelse och att detta specificeras på ett avtal. Det är viktigt att vara medveten om att du som inneboende inte har något besittningsskydd och att du bör skriva dig på adressen för att undvika folkbokföringsbrott. Utöver det är det främst de överenskomna reglerna mellan dig och hyresvärden som gäller. 
GuestitBlogsArtiklarVilka regler gäller för att hyra bostad som inneboende?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum