Hur mycket får man hyra ut för utan att skatta?

By FilippaApril 16, 2024
Hur mycket får man hyra ut för utan att skatta?

När du väljer att hyra ut din privata bostad kan du i vissa fall behöva betala skatt på överskottet. Hur mycket just du kommer behöva skatta beror bland annat på vilken prissättning som du har. Reglerna skiljer sig också beroende på om det är ett småhus, en bostadsrätt eller en hyresrätt som du vill erbjuda till korttidsuthyrning.

Både skatter och moms för korttidsuthyrning har varit något som förbryllat uthyrare i årtionden. Det är inte alltid lätt att veta när överskott efter en uthyrning behöver tas upp i deklarationen och således också skattas. Enkelt förklarat kan man säga att du behöver betala skatt på överskottet om du hyr ut din bostad för mer än 40 000 kronor om året.

När det gäller momsen ser det dock annorlunda ut. Moms behöver du främst betala om du hyr ut din bostad under 16 veckor eller mer på ett kalenderår och när du har en omsättning på över 50 000 kronor.

Orsaken till varför du behöver momsregistrera dig beror helt enkelt på att din uthyrning kan ses som en ekonomisk verksamhet, på samma sätt som en hotellverksamhet gör. Momsen ligger på 12 %, där möjlighet till vissa avdrag är tillåtna. 

Schablonavdrag och andra avdrag

I samband med uthyrning av din bostad behöver du inte enbart betala in pengar, utan du kan också göra ett flertal avdrag som är till din ekonomiska fördel. 

Du kommer bland annat att kunna göra ett schablonavdrag på upp till 40 000 kronor om året som gäller per år och per bostad. Du kan även göra avdrag på den hyra eller avgift du själv betalar för bostaden under tiden bostaden är uthyrd. 


GuestitBlogsArtiklarHur mycket får man hyra ut för utan att skatta?

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum