Nu kommer turisterna!

By Olof KernellFebruary 12, 2024
Nu kommer turisterna!
Stockholm fullkomligen bubblar av nytt liv. En anledning är såklart den ihållande, förstklassiga värmen som vi har fått gotta oss i de senaste veckorna. Men bortsett från sällsynt underbart väder befinner vi oss i startskedet av den största turistsäsongen med åtföljande event av spännande slag. För att bli en riktigt smart uthyrare bör man hålla koll på VILKA turister som kommer hit och kanske framförallt NÄR de kan tänkas komma.

Stockholm växer faktiskt så det knakar som turiststad. Enligt VisitStockholm ökade antalet gästnätter med 618 000 förra året jämfört med år 2016. Det är första året någonsin som Stockholm hedras med ett totalt antal av 14 miljoner gästnätter (!). Mycket av ökningen står de internationella gästerna för med USA, Tyskland och Storbritannien i toppen. Tyskarna verkar fortsatt ha en stark förkärlek till svensk kultur och natur då de lyckas knipa första platsen i antal övernattningar. Jänkarna är inte sämre. En ökning med ungefär 30% gör dem till den grupp besökare som utvecklats mest sett till antal gästnätter under 2017. Från de nordiska länderna vallfärdar besökare i en stadig ström som ligger på ungefär samma nivåer som de närmast föregående åren och hela två av tre gästnätter signeras av våra svenska vänner.

En anledning till den ökade turismen kan vara eurokursens starka förhållande till svenska kronan och likaså dollarns ökning i värde de senaste åren. 2014 värderades en dollar till 6.50 kronor och sedan ett tag tillbaka har den legat på över 8 kronor. Helt enkelt mer kronor för pengarna. En annan möjlig orsak är de utökade flygförbindelserna som gör det enklare att ta sig till vår fagra huvudstad. Det är alltså i många fall både billigare och lättare att besöka oss nu för tiden.

Så till den viktiga frågan; när i sommar kommer det vara som mest besökare och följaktligen smartast att dra till sommarstugan eller utlandet för att kunna hyra ut sitt boende till logi-törstande turister?

Sommaren är alltid den tid på året turister dras som flugor till vår stad men 2017 var ett kanonår där juli klart var toppmånaden. Bland annat var det många som tog sjövägen hit. Säsongen för internationella kryssningsfartyg pågår från maj till oktober och förde förra året med sig 600 000 passagerare jämfört med 490 000 stycken 2016. Av 263 gästande fartyg var 73 sådana som inledde eller avslutade sin färd i Stockholm. Detta är särskilt intressant då en stor andel av dess passagerare tillbringar en extra natt när de kommer i land vilket betyder 110 000 potentiella gäster för alla er som hyr ut era vackra hem.
Förra året spelade Ajax och Manchester United möttes i UEFA Europa League-finalen på Friends Arena, och där möttes även 47 000 besökare. Större delen av dessa (83% !) var besökare från utlandet som spenderade i genomsnitt 2.5 dygn i Stockholm. Nu i sommar, närmare bestämt den 4 augusti spelar Arsenal och Chelsea mot varandra i International Championship Cup på tidigare nämnd arena – räkna med ett uppsving av besökare som behöver boende under de angränsande datumen.

Mellan den 27 juli och 5 augusti kan ni också förvänta er att glada besökare kommer krylla på Stockholms gator. Sverige har nämligen äran att vara värd för Europride som alltså håller på i hela 10 dagar. Festivalen startade i London 1992 och varje år är det en ny europeisk stad som håller i festligheterna. 

Glöm inte heller det annalkande Summerburst som går av stapeln den 15 juni! 

Vi kan nog komma överens om detta: Turister hjärta Stockholm = sant. Så räkna med att besökare kommer vallfärda hit även i år för det ser ut som att det håller i sig. Håll er uppdaterade över små och stora event som poppar upp såhär i sommartider, men har ni inte lust och ork att ständigt hålla er ajour, kan ni bara besöka Guestit.se igen och läsa om artikeln!
GuestitBlogsNyheterNu kommer turisterna!

Är du bostadsägare?

Hyr ut din bostad med Guestit och börja tjäna pengar idag.

Välj antal sovrum